Evenimente
Concursul Manfred Lachs, un adevărat succes
Runda europeană a Concursului internaţional de procese simulate în drept spaţial Manfred Lachs, ediţia 2012, s-a dovedit o reuşită pentru toţi cei implicaţi, un real exemplu, atât din punct de vedere academic, cât şi din perspectiva organizării unui astfel de eveniment.
Competiţia, găzduită anul acesta de Universitatea din Bucureşti, în Palatul Facultăţii de Drept (26-27 aprilie), a avut ca participanţi echipe reprezentând universităţi din Marea Britanie, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Rusia sau Spania, numărul celor înscrişi fiind cel mai mare din istoria Rundei europene.
După unele dintre cele mai strânse runde preliminare în care au participat cele mai bune 10 echipe din Europa, în finală au ajuns echipa Institutului de drept aerian şi spaţial al Universităţii din Köln şi echipa Universităţii Naţionale şi Kapodistriene din Atena. A câştigat echipa din Grecia, care a devenit astfel, reprezentanta Europei la Rundele internaţionale ale Concursului, programate la Napoli, în 4 octombrie 2012.
Participanţii, judecători, profesori, studenţi sau invitaţi au avut numai cuvinte de apreciere faţă de primirea de care au avut parte în România, precum şi de programul Concursului şi, în special, de modul de desfăşurare al acestuia.
Organizarea şi parcurgerea evenimentului au fost posibile datorită sprijinului acordat de cadrele didactice de la materia Dreptului internaţional public, în colaborare cu Asociaţia Studenţilor în Drept Internaţional Public (ASDIP) şi Ministerul Afacerilor Externe. Reprezentanţii ASDIP, împreună cu studenţi şi prieteni a avut un rol deosebit în organizarea acestui eveniment.
A fost o mare onoare şi plăcere pentru Facultatea de Drept să găzduiască acest Concurs, al cărui prestigiu a avut numai de câştigat. În mod special trebuie subliniat efectul pozitiv pe care competiţia a avut-o asupra studenţilor, viitori practicieni de elită în domeniu.
Context:
Concursul internaţional de procese simulate în drept spaţial Manfred Lachs este organizat anual de către Institutul Internaţional de Drept Spaţial (International Institute for Space Law – IISL). Competiţia reprezintă o parte importantă a programului de mobilizare al organizaţiei şi a mecanismului său principal pentru antrenarea generaţiilor viitoare de experţi în drept spaţial.
Concursul se bazează pe un diferend ipotetic de drept spaţial supus Curţii Internaţionale de Justiţie.
Rundele preliminare regionale au loc în fiecare primăvară, în America de Nord, Europa, Asia-Pacific şi Africa. Echipele participante trebuie să redacteze un memoriu, atât pentru statul reclamant, cât şi pentru statul pârât, cu privire la aspectele juridice ale speţei şi să pledeze pentru fiecare parte din speţă în faţa completelor de judecată din regiunea lor.
Centrul European pentru Drept Spaţial (European Centre for Space Law – ECSL), organism asistat de Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency – ESA), este organizatorul regional european al Concursului Manfred Lachs. După ce, mai mulţi ani, a găzduit evenimentul la sediul ESA din Paris, ECSL a decis să îl organizeze în fiecare an într-o universitate europeană, în scopul promovării concursului şi al răspândirii cunoştinţelor de drept spaţial în Europa. Astfel, runda europeană a mai fost organizată, cu succes, în Riga (2008), în Atena (2009), în Györ (2010), în Sankt Petersburg (2011) şi acum în Bucureşti.
Echipele câştigătoare ale rundelor regionale se întâlnesc în rundele finale internaţionale, care au loc odată cu Conferinţa anuală a IISL privind dreptul spaţiului cosmic. Runda finală este în mod tradiţional judecată de trei judecători ai Curţii Internaţionale de Justiţie. Această caracteristică unică face Concursul Manfred Lachs una dintre cele mai prestigioase competiţii de procese simulate din lume.
Data publicării: 10.05.2012
« înapoi