Avizier

Avizier

Rezultate excepționale pentru Universitatea din București la concursul Willem Vis Viena

Concursul de procese simulate în domeniul arbitrajului comercial internațional Willem Vis, care are loc anual la Hong Kong și la Viena, este cel mai mare și cel mai prestigios concurs internațional de drept privat din lume, putând fi caracterizat drept olimpiada internațională de drept. Peste 400 de universități din întreaga lume participă anual la concursul Willem Vis, reprezentând toate continentele si toată varietatea sistemelor de drept și tradițiilor juridice din lume.

Ediția 31 Viena s-a desfășurat în perioada 22-28 martie 2024. 

Echipa Facultății de Drept a Universității din București s-a aflat din nou printre echipele care au obținut o distincție în cadrul concursului. La faza scrisă de la Viena, echipa a obținut mențiune, clasându-se pe locul 4 (ex aequo) din cele 373 de echipe participante pentru cel mai bun memoriu al pârâtului, un rezultat care plasează Facultatea de Drept a Universității din București în topul primelor 10% universități din lume. La faza orală de la Viena, echipa a fost reprezentată de Arina Maria Dumitru și Andreea-Nicola Stoiculescu.

Faza orală a competiției de la Viena a fost câștigată de Universitatea Bucerius (Germania) iar faza scrisă a fost câștigată de Universitatea Hamburg (Germania), pentru reclamant, si Universitatea Zurich (Elveția), pentru pârât.

Echipa Facultății de Drept a Universității din București care participă la concursul Willem Vis (ediția Hong Kong și ediția Viena) este alcătuită din 6 studenți, care pregătesc împreună toate etapele celor două ediții ale concursului: Călin-Paul Chițu (anul III și Collège Juridique), Daniel Dijmărescu (anul IV), Arina Maria Dumitru (anul III), Ilinca Leșovschi (anul III și Collège Juridique), Maria Andreea Pacioga (anul III) și Andreea-Nicola Stoiculescu (anul III).
 Echipa a fost însoțită la Viena de lect. univ. av. dr. Raluca Papadima, cadru didactic la Universitatea din București și la Collège Juridique d’Etudes Européennes, av. Alexandru Köber, masterand la Facultatea de Drept a Universității din București și avocat în cadrul societății de avocatură Filip & Company și av. Raluca Rusu, masterand la Facultatea de Drept a Universității din București și avocat în cadrul societății de avocatură Filip & Company.

Echipa s-a bucurat de sprijin pedagogic pentru pregătire și din partea asist. univ. av. dr. Mihaela Gherghe, cadru didactic la Universitatea din București și partener în cadrul societății de avocatură Rizoiu & Poenaru, av. Cristina Badea, avocat în cadrul societății de avocatură Guia Naghi & Partners, av. Maria Avram, avocat în cadrul societății de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, și av. David Oprea, partener în cadrul societății de avocatură Markó & Udrea, precum și a multor altor foști participanți la concurs: Răzvan Banța, Cătălina Bîzîc, Irina Crivăț, Cezara Diaconescu, George Domocoș, Andrei Greceanu, Mihnea Jére, Claudia Mihalcea, Alina Stan și Antonio Timnea. 

Echipa Facultății de Drept a Universității din București s-a bucurat de sprijin financiar din partea Universității din București precum și de sponsorizări acordate prin intermediul Asociației Vindobona de către societățile de avocatură CMS Cameron McKenna, Doru Trăilă & Asociații (TAMC), Filip & Company, Guia Naghi & Partners, Mihalcea & Asociații, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, CI Raluca Papadima, CI Horia Rădulescu, Reff & Asociații (Deloitte), Schoenherr, Ţuca Zbârcea & Asociaţii și Stoica & Asociații. În plus, tot prin intermediul Asociației Vindobona, au sponsorizat de asemenea participarea la concurs numeroase persoane fizice, inclusiv Prof. Camelia Toader și numeroși foști participanți la concurs.

Rezultatele obținute în cadrul ediției 31 de la Viena se adaugă celor obținute în cadrul ediției 21 de la Hong Kong unde Echipa Facultății de Drept a Universității din București s-a aflat din nou printre echipele care s-au calificat în rundele eliminatorii ale concursului Willem Vis. La rundele orale de la Hong Kong, echipa a obținut mențiune, clasându-se pe locul 9 (ex aequo) din cele 144 de echipe participante și mențiune (locul 4 ex aequo) pentru cel mai bun pledant individual, prin intermediul Ilincăi Leșovschi. Acest rezultat este continuarea firească a seriei de performanțe obținute de Echipa Facultății de Drept a Universității din București de-a lungul timpului la concursul Willem Vis (ediția Hong Kong și Viena), care include faptul că echipa a câștigat locul 1 mondial la memoriile scrise, a reușit să ajungă de 4 ori până în faza semifinalelor (locul 3 mondial) și a obținut aproximativ 20 de mențiuni (locul 4 mondial) la diverse categorii.

Universitatea din București mulțumește tuturor sponsorilor, fără de care performanța constantă a echipei nu ar fi posibilă. 

Asociația Vindobona este una dintre cele aproximativ 30 de ONG-uri care a fost selectată să participe la campania de strângere de fonduri Swimathon 2024 și mulțumește anticipat tuturor prietenilor Facultății de Drept a Universității din București pentru susținere. Pentru mai multe detalii despre participarea Asociației Vindobona la Swimathon: https://swimathonbucuresti.ro/proiecte. 

 

Data publicării: 01.04.2024

« înapoi