Centrul de teoria generală a dreptului şi de drepturi noi

Centrul a fost înfiintat la sfârsitul anului 2003, în cadrul Facultatii de drept a Universitatii Bucuresti, în baza coooperarii cu Universitatea Paris I Panteon-Sorbona, respectiv a Centrului GRIDAUH (Groupemment de Recherche des Institutions et de Droit de l’Aménagement, de l’Urbanisme et de l’Habitat) al Sorbonei. Ideea fondarii unui astfel de centru de cercetare apartine d-nului prof. Yves Jégouzo, profesor de drept public, fost presedinte (rector) al Sorbonei si judecator la Consiliul francez de stat.

Centrul îsi propune sa promoveze cercetarea stiintifica atât în domeniul teoriei generale a dreptului, cât si în ceea ce priveste drepturile din generatia a treia sau asa-numitele drepturi noi, dupa calificarea data în doctrina, adica dreptul urbanismului, dreptul habitatului, dreptul amenajarii teritoriului etc., urmarind în acelasi timp si realizarea unor studii de drept comparat. În acest scop, Centrul organizeaza seminarii, dezbateri, conferinte, colocvii, simpozioane, la care participa alaturi de specialisti români sau straini, si studenti, doctoranzi etc.

Inaugurarea centrului s-a facut la 3 martie 2004, în prezenta d-nului prof. Yves Jégouzo, a conducerii universitatii si a facultatii, precum si a altor invitati.

La 19 aprilie 2004, a fost organizat un colocviu cu tema. „Aplicabilitatea art.6 CEDO în materia exproprierii”, invitat de onoare fiind d-nul prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, judecator la Curtea europeana a drepturilor omului de la Strasbourg.

Centrul functioneaza sub coordonarea stiintifica a d-nului prof. dr. Nicolae Popa, presedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie si d-ra conf. univ. dr. Simona Cristea, având ca membri de onoare ai consiliului stiintific pe d-nul prof. dr. Yves Jégouzo si d-nul prof. dr. Corneliu Bîrsan.

Sesiunea de Dezbateri de Teoria Generala a Dreptului si de Drepturi Noi, ediția a IV-a, 24 aprilie 2015