Evenimente

Evenimente

Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti vă invită să participaţi vineri, 17 mai 2013, între orele 09.00 - 13.00, la Sala de Consiliu din Palatul Facultăţii de Drept - Bd. M. Kogălniceanu nr. 36-46 Bucureşti - la conferinţa cu tema ”Sistemul electoral din România între nevoia schimbării şi o mai bună reprezentare politică a cetăţenilor”.

Sistemele electorale reprezintă un instrument esenţial pentru alegeri şi pentru o guvernare democratică şi reprezentativă. Aceste sisteme trebuie să ofere oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii de a influenţa politica şi practicile guvernământului.

Dacă sistemul electoral al reprezentării proporţionale bazat pe un scrutin de listă a fost cel care a condus la desemnarea membrilor Adunării Constituante ce a votat Constituţia din 1991, după 1995, în România, au apărut tot mai des opinii în sensul că sistemul de vot practicat nu mai corespunde realităţilor.

Sistemul votului pe liste a avut raţiunea sa la momentul anului ’90. Primele alegeri de după Revoluţie trebuiau să fie cât mai „simple” din punctul de vedere al unor alegători mai puţin instruiţi în privinţa instrumentelor democratice şi să aducă în Parlament o reprezentare cât mai largă a tuturor forţelor politice, istorice sau nou create. Primul Parlament urma să redacteze Constituţia, un act fundamental ce avea nevoie de o legitimitate cât mai largă. Un vot uninominal ar fi adus în 1990 o majoritate covârşitoare Consiliului Frontului Salvării Naţionale, dat fiind că alte forţe politice nu cunoscuseră afirmarea. Votul pe liste, cel care garantează multipartidismul în Parlament, a fost soluţia momentului şi a dat rezultate bune.

Odată îndeplinit acest obiectiv, sistemul votului pe liste a început să îşi arate carenţele: legătura slabă dintre alegător şi ales, lipsa de răspundere (fie şi morală) a parlamentarilor în faţa cetăţenilor, formarea anevoioasă a majorităţii guvernamentale datorită unui Parlament fărâmiţat.

Pentru momentul actual se impune un sistem electoral îmbunătăţit care să ofere o mai bună reprezentare politică a cetăţenilor. Cum trebuie să arate un astfel de sistem, care sunt modificările care ar trebui aduse actualului sistem electoral din România şi ce propuneri au instituţiile statului, societatea civilă și mediul academic? Sunt întrebări asupra cărora o dezbatere într-un cadru academic încearcă să ofere răspunsuri.

Programul conferinței

Data publicării: 15.05.2013

« înapoi