Evenimente

Evenimente

Colocviul „Relansarea europeană”

În sensul său comun, noțiunea de relansare se referă la ideea de resetare a unei idei sau a unui proiect (Le Nouveau Petit Robert, 2008) sau la o acțiune de „repornire (ceea ce era încetinit)” (TLFI). După o regresie a libertăților fundamentale, limitări fără precedent în funcționarea pieței interne și o încetinire îngrijorătoare a activităților în întreaga lume, Uniunea Europeană dorește nu numai să-și relanseze economia, să acționeze asupra guvernanței sale, ci și să-și arate rezistența și să facă față provocărilor prezentului. Relansare da, dar ce relansare? Cu ce alegeri strategice, cu ce mijloace? Cum se poate beneficia de experiențele deja dobândite? Cum se poate articula această reînnoire cu promovarea valorilor promovate de Uniunea Europeană? În cele din urmă, cum putem gândi această relansare în termeni de continuități și rupturi pe termen lung ale construcției europene.  Acest Colocviu, organizat cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, își propune să reflecteze asupra acestor aspecte diferite.

Acesta va începe cu un omagiu adus acestei cooperări universitare fără precedent și deosebit de importantă care, în multe privințe, poate servi drept model  în materie de guvernanță europeană în domeniul educației și cercetării. Acesta va fi apoi dedicat chestiunii finanțării relansării: aspectele sale instituționale și mijloacele mobilizate atât de Uniune, cât și de statele membre. Prezervarea statului de drept și a drepturilor fundamentale va fi de asemenea abordată la sfârșitul primei zile; relansarea este și cea a valorilor Uniunii Europene.  A doua zi se va axa pe cele trei domenii prioritare pentru relansare, respectiv mediul, tehnologia digitală și sănătatea publică.

Abordarea aleasă favorizează o perspectivă largă care include acțiunea Uniunii Europene dar și a statelor sale membre, toate acestea având loc într-un context neapărat globalizat. Prin urmare, mobilizează atât aspectele de drept, cât și politicile Uniunii Europene, cele ale statelor membre și dreptul internațional.

detalii la https://www.collegejuridique. ro/Colocviu-aniversar-Colegiu- Juridic-Franco-Roman-de- Studii-Europene-s20-a904-ro. htm

Program


Data publicării: 21.06.2022

« înapoi