Evenimente

Evenimente

Conferinţa internaţională „Political parties - key factors in the political development of democratic societies” (18-19 octombrie 2013, Sala Stoicescu)

În perioada 18-19 octombrie 2013, cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Ministerul român al Afacerilor Externe şi Comisia Europeană pentru Democraţie  prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, împreună cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR), organizează Conferinţa internaţională „Political parties - key factors in the political development of democratic societies”.

Conferinţa este dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state. Evenimentul este cel de-al 3-lea Atelier Intercultural organizat de Comisia de la Veneţia (cel anterior a avut loc la Marrakech, Maroc, 14-15 mai 2013, cu tema „Noul constituţionalism în lumea arabă”).  

Conferinţa are loc în contextul aniversării de către România a 20 de ani de la aderarea, la 7 octombrie 1993, ca membru cu drepturi depline, la Consiliul Europei şi în continuarea implicării active a României în implementarea şi dezvoltarea politicii de vecinătate a organizaţiei de la Strasbourg.

Deschiderea conferinţei va fi făcută de înalţi oficiali români (conducerea Parlamentului României, ministrul român al afacerilor externe, dl. Titus Corlăţean), de Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, dl. conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, dl. Gianni Buquicchio, şi şeful departamentului Democratizare al OSCE/ODIHR, dl. Thomas Vennen.

La conferinţă vor participa reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni / parlamentari din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak, precum şi experţi români şi străini (ai Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR. Reuniunea va fi structurată pe mai multe sesiuni de lucru având ca teme: Stabilirea şi înregistrarea partidelor politice; Finanţarea partidelor politice; Participarea partidelor politice la alegeri.

De asemenea, pe data de 18 octombrie 2013 (între orele 13,30 şi 14,30, Aula Magna) va avea loc ceremonia de acordarea de către Universitatea din Bucureşti a titlului de Doctor Honoris Causa dlui Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Conferinţa va fi deschisă pe data de 18 octombrie 2013, la Sala Stoicescu a Palatului Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, începând cu ora 9.

Data publicării: 09.10.2013

« înapoi