Evenimente

Evenimente

Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu ales Judecător al Curții Internaționale de Justiție

Facultatea de Drept a Universității din București îl felicită pe domnul prof. univ. dr. Bogdan AURESCU pentru alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite. Profesorul Aurescu a desfășurat o prestigioasă carieră în domeniul diplomației și al politicii externe, fiind numit Ministru al Afacerilor Externe între anii 2014-2015 și, respectiv 2019-2023. În perioada 2004-2009, profesorul Aurescu a condus și coordonat echipa de juriști care a reprezentat statul român în fața Curții Internaționale de Justiție, în cauza Delimitarea maritimă a Mării Negre, dintre România și Ucraina. În anul 2016, a fost ales de către Adunarea Generală a ONU ca membru al Comisiei de Drept Internațional pentru un mandat de 5 ani, iar în anul 2021 a fost reales pentru un al doilea mandat, început la data de 1 ianuarie 2023.

Profesorul Bogdan Aurescu este cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București din anul 1998, parcurgând toate treptele carierei didactice până la poziția de profesor universitar, dobândită în anul 2015.

Alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, printr-o procedură complexă implicând obținerea unei majorități absolute atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât și în cadrul Adunării Generale a ONU demonstrează, o dată în plus, calitatea excepțională a școlii de drept internațional a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Profesorul Bogdan Aurescu este primul român ales în această înaltă funcție judiciară.    

 Data publicării: 10.11.2023

« înapoi