Avizier

Avizier

Trecerea la cele veșnice a profesorului Ioan MURARU, profesor la Facultatea de Drept a Universității din București, fost Președinte al Curții Constituționale, fost Avocat al Poporului

Cu adâncă tristețe și profund regret aducem la cunoștință trecerea la cele veșnice a profesorului Ioan Muraru, unul dintre cei mai mari constituționaliști pe care i-a avut România, profesor pentru numeroase generații de studenți, mentor pentru numeroși doctoranzi, model pentru și mai numeroși colaboratori.

Născut la Dolhești, Judeţul Suceava în 1938, profesorul Ioan Muraru a reușit, în cei peste 60 de ani de experiență profesională, să se impună în lumea academică și dincolo de ea prin rigoare, echilibru, sobrietate și rafinament juridic, toate dublate de o imensă generozitate însoțită de o doză sănătoasă de umor.

Fructuoasa activitate didactică și științifică a fost dublată de o intensă și merituoasă activitate în plan instituțional, profesorul Ioan Muraru deținând funcții precum cea de procuror, de judecător și președinte al Curții Constituționale sau cea de Avocat al Poporului.

Contribuția la redactarea Constituției actuale a României, în calitate de expert în Adunarea constituantă originară și în cea derivată, contribuția la alte legi importante pentru buna funcționare a statului precum legile electorale, legea de organizare și funcționare a Curții Constituționale ori cea a Avocatului Poporului, cursurile de drept constituțional care au devenit un reper pentru orice manual universitar scris în  această ramură a dreptului, articolele și prelegerile sale științifice sunt mărturii ale unei cariere de succes și tot atâtea motive pentru a conștientiza pierderea pe care o reprezintă plecarea sa dintre noi.

Profesorul Ioan Muraru a fost o personalitate marcantă a lumii juridice româneşti, iubit şi respectat deopotrivă de generaţiile de jurişti pe care i-a format. El va rămâne pentru totdeauna în galeria marilor personalităţi pe care România le-a dat ştiinţei dreptului.

Dumnezeu să-l odihnească!


Data publicării: 22.12.2021

« înapoi