2015

Corneliu Liviu POPESCU, Prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București, Obligația pozitivă a statelor de a legifera parteneriatele civile între persoanele de același sex

Rezumat: Relațiile stabile și cu intenția de a se angaja între membrii cuplurilor de același sex sunt protejate ca "viață de familie" pe terenul art. 8 din Convenția europeană a drepturilor omului. Art. 12 din Convenție, privind dreptul la căsătorie, poate fi aplicabil căsătoriilor între persoanele de același sex, dar el nu impune vreo obligație unui stat Parte să acorde acces la căsătorie cuplurilor de același sex. În absența căsătoriei, cuplurile de același sex au un interes special în a avea opțiunea de a intra într-o formă de uniune civilă sau de parteneriat înregistrat, întrucât aceasta este cea mai potrivită modalitate în care ele își pot vedea relația recunoscută legal și li se poate asigura protecția corespunzătoare. Carența statului să-și îndeplinească obligația pozitivă de a asigura cuplurilor de același sex posibilitatea unui cadru legislativ specific pentru recunoașterea și protejarea uniunilor de același sex semnifică violarea art. 8 din Convenție.

 

Cuvinte cheie: Persoane de același sex. Căsătorie. Parteneriat civil. Dreptul la respectarea vieții private și de familie. Dreptul la căsătorie. Obligații pozitive ale statului. Consens european.


« înapoi