2015

Ioan-Paul CHIȘ, Drd., Facultatea de Drept, Universitatea din București, Redeschiderea urmăririi penale urmată de confirmarea de către judecător. Excepţie

Rezumat: Prin Noul Cod de procedură penală s-a introdus confirmarea redeschiderii urmăririi penale de către un organ de jurisdicție, prin aceasta înlăturându-se puterea discreționară a procurorului de a relua procedurile oricând dorește, chiar cu încălcarea drepturilor garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Necesitatea confirmării redeschiderii urmăririi penale s-a impus din motive ce țin de precaritatea soluțiilor de netrimitere în judecată dispuse de procuror, actele judiciare emise de către magistratul Ministerului Public neavând autoritate de lucru judecat.

Prin prezentul studiu autorul a încercat să demonstreze că, în ipoteza în care procurorul ierarhic superior admite plângerea formulată împotriva soluției de netrimitere în judecată, nu este cazul să se dispună redeschiderea urmăririi penale urmată de confirmarea din partea judecătorului.  

Cuvinte cheie: redeschiderea urmăririi penale, res judicata, plângerea, clasarea


« înapoi