2020

Olesea PLOTNIC, doctor habilitat, profesor Jean Monnet, Universitatea de Stat din Moldova, Dorin DULGHERU, judecător doctorand, Judecătoria Chișinău, Recunoașterea puterii din oficiu a judecătorului în litigii de consum

DOI: https://www.doi.org/10.31178/AUBD.2020.06

Rezumat: În litigiile de consum, disputa de cele mai multe ori reunește un profesionist și un consumator care deseori nu apare sau apare singur în fața judecătorului, dar care nu se apără cu adevărat. Tentația unor judecători de aici este să vină în ajutorul părții care nu se prezintă sau care nu se apără bine și, prin urmare, să aplice din oficiu normele de protecție a consumatorilor. În acest sens, jurisprudența franceză și europeană a fost mult timp contradictorie.

Pentru a armoniza dreptul intern cu dreptul european, legiuitorul francez conferă judecătorului puterea de a aplica ex officio dispozițiile Codului de consum prin calea declarării din oficiu. Eficacitatea dreptului european al consumatorilor, atât pentru protecția consumatorilor, cât și pentru reglementarea pieței, justifică crearea unei legi procedurale autonome, mai degrabă decât o instrumentalizare a ridicării din oficiu a căilor de atac. În aceste condiții, este important să vedem evoluția recunoașterii acestei puteri de ex officio a judecătorului, pe de o parte, de la negarea puterii menționate la facultatea de a face acest lucru (§ 1) și, pe de altă parte, puterea de a renunța la obligația de a face acest lucru (§ 2).

Cuvinte cheie: consumator, profesionist, judecător, puterea din oficiu, drept european, jurisprudență


« înapoi