Avizier

Avizier

Preselecție pentru proba științifică de drept constituțional a Hexagonului Facultăților de Drept - 2023

Catedra de Drept constituțional și instituții politice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București organizează în data de joi, 3 noiembrie 2022, ora 18:00, preselecția pentru formarea echipei de studenți care va reprezenta facultatea la concursul „Hexagonul Facultăților de Drept”, ediția 2023, la disciplina drept constituțional și instituții politice.

Preselecția inițială se va desfășura în format fizic, prin susținerea unui test, cu un subiect de teorie și o speță din tematica menționată în prezentul anunț. În urma evaluării lucrărilor redactate de participanți vor fi selectații studenții care vor face parte din lotul extins, iar componența echipei finale va fi stabilită după desfășurarea unor ședințe de pregătire.

Înscrierea la preselecție se face prin completarea formularului de la următoarea adresă https://forms.gle/f7QXtqWqVj1vPWVJA, până în data marți, 1 noiembrie, ora 23:00. Se pot înscrie la preselecție studenți din anii II – IV de studiu (studii de licență – învățământ cu frecvență) cu condiția să fi promovat examenele la disciplinele Drept constituțional și Instituții politice. Sala în care se va desfășura preselecția inițială din data de joi, 3 noiembrie 2022, ora 18:00, va fi comunicată prin e-mail studenților care au completat formularul de înscriere.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să transmiteți întrebările dumneavoastră prin e-mail către drd. Constantin Pintilie ().

Tematica preselecției:

1. Principii fundamentale: principiul separației și echilibrului puterilor în stat; caracterele statului român (stat de drept, democratic și social).

2. Puterea legislativă: Parlamentul – rolul și structura Parlamentului; mandatul, organizarea și funcționarea Parlamentului; alegerea Camerelor și durata mandatului; organizarea internă, desfășurarea lucrărilor, actele juridice; statutul parlamentarului: mandatul parlamentar și protecția mandatului parlamentar.

3. Puterea executivă: Președintele și Guvernul; Președintele – rolul și atribuțiile Președintelui; mandatul prezidențial: alegerea Președintelui, validarea mandatului, durata mandatului, vacanța și interimarul funcției; protecția mandatului prezidențial; răspunderea Președintelui; actele Președintelui. Guvernul – rolul și atribuțiile Guvernului; formarea Guvernului; structura Guvernului și statutul membrilor săi; atribuțiile, funcționarea și actele juridice ale Guvernului.

4. Autoritatea judecătorească: instanțele judecătorești; Ministerul Public; Consiliul Superior al Magistraturii.

5. Justiție constituțională: noțiunea de justiție constituțională; Curtea Constituțională – organizare; atribuții; actele juridice; deciziile Curții Constituționale și efectele lor.

DEPARTAMENTUL DE DREPT PUBLIC

CATEDRA DE DREPT CONSTITUȚIONAL ȘI INSTITUȚII POLITICE


Data publicării: 24.10.2022

« înapoi