Partea I

Editorial
În urma cu 70 de ani, în martie 1939, aparea primul numar al „Analelor Facultatii de Drept din Bucuresti” – cum se numea pe atunci revista – sub forma unor fascicule trimestriale în care urmau sa fie publicate rezultatele cercetarii stiintifice desfasurate de profesori si studenti, precum si dari de seama asupra evenimentelor marcante din actualitatea juridica si stiintifica a vremii.

Asa cum se marturiseste si în prefata semnata de decanul atunci în functie, profesorul G.G. Mironescu (reprodusa în facsimil în acest numar), scopul aparitiei acestei publicatii era acela de a forma si întretine „o miscare stiintifica folositoare progresului”.

Cuprinsul primului numar includea o serie de rubrici consistente: una consacrata doctrinei (în care semnau prestigiosi profesori, precum Paul Negulescu, Constantin Rarincescu, Mircea Djuvara, Constant Georgescu, Ion Fintescu sau George Fotino); alta dedicata „Lucrarilor studentilor la Institutele Facultatii” (iar între acestea se numara Institutul de Drept Administrativ, unde doctorandul în drept Iancu Toma prezentase o lucrare referitoare la contenciosul administrativ si Constitutia din 1938, sub coordonarea profesorului Rarincescu, sau Institutul de Enciclopedia Dreptului, unde studentul în anul I Octavian Capatâna – eminentul profesor de mai târziu – redactase o lucrare referitoare la jurisprudenta ca izvor de drept, sub coordonarea profesorului G.G. Mironescu); comentarii „pe marginea cartilor noui”, semnale de aparitii publicistice si recenzii, precum si o trecere în revista a principalelor periodice din domeniul juridic, române si straine.

Erau apoi prezentate cronica evenimentelor din cadrul diferitelor institute ale Facultatii, rezumatul tezelor de doctorat sustinute la Facultatea de Drept si fondul de carte si noile achizitii ale Bibliotecii. Studiile de doctrina si unele recenzii erau redactate în limbi de circulatie internationala. Revista gazduia atât rezultate partiale ale unor cercetari mai ample, cât si critici argumentate ale unor teorii la moda.. Si, în ideea unei cât mai bune circulatii a ideilor, revista beneficia la final de o prezentare a rezumatelor fiecarei contributii în limbile engleza, franceza, germana si italiana.

Dupa o îndelungata perioada în care, dupa 1948, a aparut doar într-un numar pe an, revista noastra si-a reluat dupa anul 2000 aparitia trimestriala, beneficiind de prezenta în Colegiul Stiintific a unor personalitati din lumea juridica europeana.

Faptul ca mare parte din articole sunt publicate în limbi de circulatie internationala, precum si existenta rezumatelor în limbi straine au determinat ca revista Facultatii de Drept din Bucuresti sa faca obiectul unor schimburi de publicatii cu aproape 200 de biblioteci si facultati din strainatate.

Este adevarat ca „Analele Universitatii din Bucuresti – Seria Drept” nu este o revista cu o larga raspândire în rândul practicienilor, însa, în acelasi timp, scopul nostru a fost si a ramas acelasi cu cel al înaintasilor, anume de a deschide paginile sale unei dezbateri stiintifice de înalta tinuta si de a raspândi analiza de profunzime a fenomenului juridic românesc nu numai în tara, ci si în strainatate, pentru a dovedi – parafrazându-l pe cronicar – ca „nasc si în România juristi”.

O astfel de abordare nu este una elitista, ci – oricât ar parea de ciudat – are o determinare pragmatica: într-o lume în care, ne place sau nu, ideile sunt ca banii (dupa expresia unui alt reprezentant al culturii medievale românesti), adica valoarea lor este data de puterea lor de a circula, „Analele Universitatii din Bucuresti – Seria Drept” va continua, si dupa împlinirea a 70 de ani, aceeasi politica editoriala, adresându-se – în egala masura – mediului juridic românesc si international, nutrind convingerea ca, astfel, slujeste progresului stiintei dreptului, fara de care progresul general al societatii nu ar fi posibil.

Colegiul de Redactie al AUBD
« înapoi