Partea I

Jean Claude COLLIARD, Preşedinte al Universităţii Paris I “Panthéon –Sorbonne”, membru onorific al Consiliului Constituţional din Franţa, Care este viitorul prevederilor articolului 38 din Constiţie?
Ordonanţele Guvernului Francez fac parte din logica parlamentarismului raţionalizat. Începând cu 1984, numărul ordonanţelor a crescut anual, cu excepţia câtorva cazuri. Ele au astăzi aproape aceeaşi pondere cu cea a legilor, dar ele nu pot fi utilizate în materiile expres rezervate legilor finanţelor, legilor organice şi, bineînţeles, celor constituţionale.

Consiliul Constituţional al Franţei a stabilit că Guvernul trebuie să indice „finalitatea măsurilor propuse spre a fi luate” şi a adăugat în decizia Privatizării că trebuie adăugate „domeniile” de intervenţie. Dacă anumite condiţii nu sunt îndeplinite de către Guvern sau de Parlament, operează caducitatea.

Noul alineat introdus în articolul 38 din Constituţie prin ultima lege de reviziuire a suprimat ratificarea implicită şi a stabilit că ordonanţele nu pot fi ratificate decât în mod expres. Ordonanţele care nu sunt expres ratificate rămân acte administrative.

Cele două tipuri existente de ordonanţe nu oferă toate garanţiile, dar ele sunt indispensabile, cel puţin în două domenii esenţiale: codificarea şi transpunerea directivelor europene.

Oricum ar fi, artizanii „fabricii de drept” apreciază mult ordonanţele.

Cuvinte cheie: ordonanţă, Consiliul Constituţional, guvern, proiect de lege
« înapoi