Partea I

Daniela-Anca DETEŞEANU, Asist. univ. drd., Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, Scurtă analiză asupra Comisiilor privind adevărul şi reconcilierea din America Latină
Articolele “Amnesty Measures and the Struggle against Impunity: A Possible Reconciliation?” şi “Brief Overview on Truth and Reconciliation Commissions in Latin America” sunt elaborate în cadrul proiectului de cercetare ATLAS - “Armed Conflict, Peacekeeping, Transitional Justice: Law as Solution”, în care sunt implicate şapte universităţi şi centre de cercetare din Europa, inclusiv Universitatea din Bucureşti, prin Centrul de Drepturile Omului organizat în cadrul Facultăţii de Drept, coodonate de Universitatea Paris I Panteon Sorbona. Obiectivul Proiectului ATLAS este acela de a studia rolul şi impactul concret al Dreptului internaţional umanitar în timp de conflict armat, precum şi modalitatea în care Dreptul internaţional umanitar a fost receptat în sistemele juridice ale statelor membre ale Uniunii Europene, în scopul conturării unei posibile politici unionale comune în materie. În acest context, studiul “Amnesty Measures and the Struggle against Impunity: A Possible Reconciliation?” analizează compatibilitatea măsurilor de amnistie adoptate în unele state de pe continentul african, sud-american, dar şi din Europa cu necesitatea de a trage la răspundere penală – fie în faţa jurisdicţiilor interne, fie în faţa unor jurisdicţii internaţionale – persoanele suspectate de a fi comis crime internaţionale. Cel de-al doilea studiu, “Brief Overview on Truth and Reconciliation Commissions in Latin America”, vine în completarea primului studiu, făcând o prezentare de ansamblu a fenomenului “comisiilor de adevăr şi reconciliere”, ca alternativă a procedurilor judiciare în societăţile post-conflict, în unele state din America Latină.

Cuvinte cheie: drept internaţional umanitar; drept internaţional penal; amnistie; comisii de adevăr şi reconciliere; crime internaţionale.

« înapoi