Partea a II-a

Gilberto BERCOVICI, Prof.dr. Facultatea de Drept, Universitatea din Sao Paolo, Brazilia, Reforma statului in Brazilia: mai mult din acelaşi lucru?
Această lucrare analizează rolul statului în domeniul economic, ceea ce constituie subiect al unei dezbateri aprinse în Brazilia. Autorul efectuează o analiză istorică a structurii administrative braziliene pentru a concluziona că, așa-zisa “reformă a statului” din anii nouăzeci nu a reformat statul brazilian. Argumentația este fundamentată pe faptul că agențiile independente în fapt nu sunt independente, iar administrația publică rămâne aceeași, deși a obținut o imagine care camuflează patrimonialismul obișnuit ce caracterizează statul brazilian. De asemenea, autorul concluzionează că “reforma regulatorie” din Brazilia reprezintă o nouă formă de “captura” a fondurilor publice, sau, cu alte cuvinte, nu reprezintă nimic altceva decât o nouă formă de patrimonialism, chiar mai negativ decât în perioada anterioară, deoarece sectoare întregi din economie sunt izolate separate de dezbaterea publică și de procesul decizional democratic.    

Cuvinte cheie: reforma statului, structura administrativă braziliană, administrație publică, principiile administrației publice, societățile deținute de stat, descentralizare administrativă, interes public, politici publice, patrimonialism

« înapoi