Partea a II-a

Monica Herman CAGGIANO, Profesor asociat la Departamentul de Drept Public al Universităţii din São Paulo, Dreptul la buna guvernare. Instrumente și rezultate. Experiența din Brazilia
Dezbaterea în jurul problemei delicate a dreptului cetăţenilor la o bună guvernare a fost un subiect important în toate perioadele diferite ale istoriei omenirii, în cadrul căutării continue a unor formule politice care să poată garanta libertatea împotriva abuzurilor statului.

În contextul actual, în care lumea trece printr-un proces intens de globalizare, care duce la atitudini mai radicale, dezbaterea cu privire la dreptul cetăţenilor la o bună guvernare continuă să provoace preocupări. Există în continuare necesitatea unor  măsuri şi acţiuni, care să poată garanta în mod concret acest drept şi care să poată asigura punerea în aplicare efectivă al acestuia.

Această lucrare analizează unul dintre subiectele cele mai controversate ale secolului 21 - noţiunile de buna guvernare şi de autonomie a statului - în scopul de a identifica un sistem de garanţii care vizează apărarea concretă a drepturilor împotriva unui potenţial abuz comis de către un nou tip putere: puterea unei lumi globalizate.

Obiectul acestei lucrări nu este de a epuiza acest scenariu complex şi sofisticat si nici de a analiza aspectele variate si multiple ale acestui subiect. Scopul este de a evidenţia unele subiecte sensibile şi controversate pentru reflecţie, analizând formula federativă adoptată de către Constituţia braziliană din 1988, în scopul de a sublinia nevoia unui efort colectiv de consolidare a instrumentelor şi formulelor adoptate, pentru a face posibilă viaţa în societate în cadrul unei guvernări de încredere.

Cuvinte cheie: federaţia braziliană, moralitate publică, principiile administraţiei publice, fenomenologia puterii, corupţia ca un fenomen colectiv, management administrativ  incorect, drepturile omului, drepturile fundamentale

« înapoi